De juiste snaar raken!

De juiste snaar raken!

Managers met een sterk ontwikkelde emotionele intelligentie zijn succesvoller dan zij die dit minder hebben ontwikkeld. Ditzelfde geldt voor mensen die werkzaam zijn in commerciële beroepen, degene met frequente klantcontacten. En Simeone dan?

Heel toevallig – ik kijk eigenlijk nooit voetbal - keek ik naar naar de kwartfinale van de Champions League tussen Atlético Madrid en Barcelona. Al snel ging mijn aandacht uit naar de coach van Atlético. De van oorsprong uit Argentinië afkomstige Diego Simeone. Bijgenaamd El Cholo (de schurk). Rennend langs de zijlijn, met zijn armen heftig heen en weer bewegend riep hij de supporters van zijn club op om van zich te laten horen. Verder reageerde hij - gedurende de hele wedstrijd - verontwaardigd en schijnbaar agressief op alle beslissingen van de scheidsrechter die hem onwelgevallig waren. Dit zette hij kracht bij richting de vierde man. De scheidsrechter moest daarom regelmatig naar hem toekomen om hem te kalmeren en hem aan te spreken op zijn gedrag.

Beroepshalve vraag ik mij af of Simeone bewust is van zijn gedrag en het mogelijke effect hiervan op de beslissingen van de scheidsrechter. Probeert hij bewust de beslissingen van de scheidsrechter te beïnvloeden? Of is zijn gedrag louter en alleen gebaseerd op emotie. Ik denk dit laatste.

Volgens mij laat Simeone zich volledig leiden door zijn emoties en heeft hij moeite dit te reguleren. Het overkomt hem en is niet bij machte het te controleren. Zijn emoties zijn hem de baas. Dit is veelal een onbewust proces. Het kan hem misschien ook helemaal niets schelen. Hij is verontwaardigd, voelt zich benadeeld en dat moet stoppen. Mogelijk denk hij de scheidsrechter in zijn voordeel te kunnen laten fluiten. Hoe dan ook, hij wil de scheidsrechter beïnvloeden. Het is de vraag of de manier waarop hij zich gedraagt hiervoor het meest effectief is.  

Het effect van Simeone’s gedrag is sterk afhankelijk van de veerkracht van de scheidsrechter. Hoe hij onder druk presteert. De een zal in zijn voordeel fluiten, de ander in zijn nadeel. De scheidsrechter die het meest veerkrachtig is zal onder druk regie over zichzelf kunnen blijven voeren. Hij zal in alle gevallen objectief blijven. 
Hij herkent en erkent zijn eigen emotie en is in staat deze te managen, te controleren en te beheersen. Hij kiest zijn eigen reactie en kan neutraal blijven fluiten.  

Of hij nu de Champions League wint of verliest, je kunt vraagtekens plaatsen bij de emotionele intelligentie van Simeone. In 2014 werd hij nog – wegens wangedrag – van het veld gestuurd en voor acht wedstrijden geschorst. 

Emotionele intelligentie bestaat uit een combinatie van:

Zelfinzicht: het begrijpen, herkennen van je emotie en de impact die dit heeft op het succesvol omgaan met anderen.

Sociaal inzicht: het herkennen, het begrijpen van de emoties van anderen en je kunnen verplaatsen,  je inleven in de emoties en de gedachten van de ander (empatisch vermogen).

Zelfmanagement: het controleren en beheersen van je emoties en je zelfinzicht om zo flexibel en effectief te kunnen blijven handelen.

Sociale vaardigheden of relatiemanagement: het succesvol kunnen managen van de omgang (interactie) met anderen door zelfinzicht en empatisch vermogen.

Onderzoek (Carmeli 2003) heeft aangetoond dat managers met een sterk ontwikkelde emotionele intelligentie succesvoller zijn dan zij die dit minder hebben ontwikkeld. Ditzelfde geldt voor mensen die werkzaam zijn in commerciële beroepen. Degene met frequente klantcontacten zoals marketingmedewerkers, salesmanagers en verkoopmedewerkers.

Het gaat erom dat wanneer u mensen wilt beïnvloeden - iets van iemand gedaan wilt krijgen – emotionele intelligentie u succesvoller maakt in het bereiken van uw doelen. Effectiever en succesvoller handelen in relaties met anderen daar gaat het hier om.

Hoe goed is uw emotionele intelligentie en dat van uw medewerkers ontwikkelt. Raakt u altijd de juiste snaar bij uw medewerkers en uw klanten?

Jannes Schuiling
19 april 2016

PS:
“Atletico Madrid-coach Diego Simeone mist mogelijk de ontknoping in de Primera Division. De Argentijn we zaterdagavond in het duel met Malaga (1-0 zege) weggestuurd door de scheidsrechter en moet vrezen voor een schorsing”.  Bron; nu.nl 24 april 2016